Minun voimakehäni
Omia vahvuuksia voi pohtia yleisesti, mutta yhtä lailla niitä voi peilata erityisesti jotain tiettyä tilannetta, tehtävää tai tavoitetta varten. Olen aloittamassa isoa projektia, joten keskityn #minunvoimakehä pohdinnoissani tähän projektiin.
Sain viime viikolla suureksi ilokseni kuulla, että minulle on myönnetty jatko-opiskeluoikeus Lapin yliopistoon ja pääsen suorittamaan tohtorintutkintoa eli työstämään väitöskirjaa. Mikä parasta väitöskirjatutkimus kohdistuu voimakehään, psykologiseen pääomaan ja yrittäjyyteen.
Tämä iso projekti tulee varmasti haastamaan minua, ja sen vuoksi pohdin nyt lähtötilanteessa, mitkä vahvuuteni tukevat minua projektin toteutuksessa.
Kiinnostukset
Edellä annoinkin jo vähän vinkkiä siitä, että Voimakehä® ja siihen liittyvä laaja-alainen vahvuusajattelu kaikkine taustateorioineen, joita on lähes ”lukemattomia”, ovat minun mielestäni todella kiinnostavia. Olen myös omakohtaisesti kokenut vahvuusajattelun, voimakehätyöskentelyn ja Kehity vahvuuksilla™ valmennuksen todella hyödyllisiksi.
Mielenkiinnon kohteitani on myös positiivinen psykologia, hyvinvoinnin edistäminen, yrittäjyys ja toisten tukeminen / valmentaminen. Toivon, että väitöskirjani tulokset tuovat hyödyllistä tietoa etenkin aloittelevien yrittäjien tueksi.
Minua kiinnostaa myös asiantuntijana toimiminen ja tämä projekti auttaa minua edelleen kehittämään omaa asiantuntijuuttani.
Voin todeta, että väitöskirjan aihepiiri on kaikkinensa aivan kiinnostukseni ytimessä. Sen vuoksi sen työstäminen on minulle sisäisesti motivoivaa ja itse tekeminen edistää omaa hyvinvointiani.
Luonteenvahvuudet
Luonteenvahvuuksiani ovat rehellisyys, ystävällisyys, sosiaalinen älykkyys, oppimisen ilo ja sinnikkyys. Tässä projektissa suurimmassa käytössä tulevat olemaan oppimisen ilo ja sinnikkyys. Niiden käyttäminen vahvistaa minun hyvinvointiani ja edistää projektin toteutusta.
Perinteisen määritelmän mukaan rehellisyydellä tarkoitetaan toden puhumista. Sen lisäksi rehellisyys on toimimista autenttisena eli aitona minänä sen sijaan, että teeskentelisi tai esittäisi jotain muuta kuin on. Siihen kuuluu myös vastuunottaminen omista tunteista ja toiminnasta. Autenttinen henkilö tunnistaa vahvuutensa ja heikkoutensa. Kun tavoitteet ovat oman itsen kanssa yhteensopivia, edistää se tavoitteiden toteutumista. Käytännössä rehellisyyden luonteenvahvuus auttaa minua itseni johtamisessa kohti tavoitetta eli väitöskirjaa.
Tällaista isoa projektia ei tehdä tyhjiössä, vaan siihen liittyy vahvasti yhteistyö useamman tahon kanssa, niin pääsen hyödyntämään myös ystävällisyyden ja sosiaalisen älykkyyden luonteenvahvuuksia.
Arvot
Arvoistani hyvinvointi ja vapaus kulkevat käsikädessä tämän projektin kanssa. Sen työstäminen tukee omaa hyvinvointiani ja lisäksi toivon, että tutkimustulokset edistävät myönteisesti esimerkiksi aloittelevien yrittäjien hyvinvointia.
Väitöskirjatyöskentelyn itsenäisyys mahdollistaa minulle vapauden johtaa omaa työskentelyäni. Voin aika pitkälti päättää milloin ja missä työskentelen. Vapauden parina kulkee toki aina vastuu. Lisäksi pidän itseni toteuttamisesta ja tässä projektissa olen sen ytimessä. Arvostan myös koulutusta, vaikka se ei tärkeimpien arvojeni joukossa olekaan.
Kyvykkyydet
Kyvykkyyksiäni ovat luonteenvahvuuksissanikin näkyvät sosiaalinen älykkyys ja pitkäjänteisyys. Olin jo pienenä sinnikäs enkä luovuttanut helposti, kun jotain halusin. Vanhemmat eivät tätä välttämättä aina osanneet arvostaa. Aikuisena siitä on ollut paljon hyötyä.
Sen lisäksi koen olevani järjestelmällinen, looginen ja omaan itsenäisen ajattelun ja työskentelyn kyvyn. Kun jotain lupaan tehdä, niin sen myös teen eli saatan päätökseen aloittamani asiat.
Tarvitsen varmasti näitä kaikkia kyvykkyyksiä työstäessäni tätä useamman vuoden projektia. Tiukan paikan tullen ja heikkouksiani kehittäessäni voin vilkaista tätä listaa ja sanoa itselleni ”Kyllä minä pystyn ja selviydyn”.
Resurssit
Tätä projektia ajatellen tärkeimpiä resurssejani eli voimavarojani ovat henkinen ja fyysinen hyvinvointi. Uskon, että edesmenneen Aki Hintsan lainaus ”Menestys tulee hyvinvoinnin sivutuotteena”, sopii tähänkin projektiin.
Me ihmiset tarvitsemme toisiamme – kukaan ei selviä yksin. Niinpä tässäkin projektissa avainasemassa ovat toiset ihmiset. Onnekseni minulla on perheen tuki. Lisäksi minulla on Voimakehä-konseptin kehittelijöiden tuki ja Lapin yliopistosta huippuhyvät ohjaajat, jotka ovat Suomen osaavimpien ihmisten joukossa tällä saralla. Taustajoukot ovat siis kunnossa. Tässäkin yhteydessä voin todeta, että yhteistyössä on voimaa.
Aiemmat opintoni toimivat tässä projektissa resursseina. Ilman niitä eivät tohtoriopinnot olisi mahdolliset.
Koska väitöskirjan aihepiiri on arvojeni ja vahvuuksieni mukainen, tuottaa sen työstäminen minulle myös merkityksellisyyden kokemuksen.
Taidot- ja osaaminen
Tämän ikäisenä olen ehtinyt hankkia itselleni opintojen ja työelämän avulla jo yhtä sun toista osaamista ja erilaisia taitoja, joista monia pääsen nyt hyödyntämään. Näitä ovat ainakin:
- taito hakea ja käsitellä tietoa,
- taito hallita kokonaisuuksia,
- taito kantaa vastuuta,
- taito toimia järjestelmällisesti,
- taito toimia oma-aloitteisesti,
- yrittäjyysosaaminen,
- VOIMAKEHÄ®-osaaminen
- positiivisen psykologian osaaminen ja
- valmentaminen.
Nyt kun katson edellä kirjoittamaani, niin voin todeta toimivani tällä väitöskirjamatkalla omalla voimavyöhykkeelläni. Jos voimakehäajattelu ei ole sinulle entuudestaan tuttu, niin voimakehäteorian ydin on seuraava:
”Kun ihminen voi toimia työssään ja elämässään alueella, jossa vahvuuksien eri lajit kohtaavat, toimii hän voimavyöhykkeellään, joka on innostuksen ja kukoistuksen optimaalinen vyöhyke (Niemic, 2018; Mayerson, 2015).” (Wenström 2020, ja Halonen & Wenström 2021.)
Voimakehästä voit lukea lisää aiemmista kirjoituksistani täältä, täältä ja täältä.
Alla on kuvat Voimakehä®-Skillhivessä tekemästäni vahvuusprofiilistani. Halutessasi voit lukea lisää Voimakehä®-Skillhivestä täältä.